Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a anunțat că a fost aprobată finanțarea europeană pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj. Proiectul ca fi finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020). Proiectul va deservi peste sute de mii de locuitori din județele Cluj și Sălaj și va ajuta semnificativ la extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic. Valoarea proiectului este de peste 421 milioane lei. Investițiile propuse se vor realiza în 174 localități, din care 76 localități (34 UAT) în județul Cluj și 98 localități (42 UAT) din județul Sălaj.
Potrivit autorităților, obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 p.e. pentru conformarea cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) și epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC).
Prin proiectul amintit se propun investiții pentru:
- Creșterea gradului de conectare la servicii de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori, prin extinderea alimentării cu apă din cadrul a două sisteme zonale existnete: Sistemul Zonal Cluj și Sistemul Zonal Huedin – în vederea asigurării conformării cu Directiva 98/83/CE alocalităților cu peste 50 locuitori
- Asigurarea colectării și epurării apelor uzate în 11 aglomerările mai mari de 000 l.e. – în vederea asigurării conformării cu Directiva 91/271/EEC
În urma investițiilor realizate acest proiect, gradul de conectare la sistemul de alimentare cu apă în judeţele Cluj și Sălaj va creşte de la 79% la 95% – 764.830 locuitori în 2023, respectiv 239.389 locuitori care vor fi alimentaţi suplimentar cu apă potabilă din surse conforme.
Si apa cand va veni, dupa ce se duc banii?
Dar autostrada când vine, sa putem circula civilizat ?
Bani aruncati pe apa sambetei! La tara, oamenii nu vor sa se conecteze la reteaua publica fiindca nu vor sa plateasca consumul . Ei prefera apa din fantana, care e gratis. Romania Evului Mediu….
@ 12:14 vorbesti aiurea. Tu sigur gandesti ca primarii Berceanu tata si fiu din com. Mesesenii de Jos. A prostit oamenii ca le baga apa, oamenii au platit aiurea peste pretul pietii la copiii unui politist care-si ziceau „ingineri” si de 2 ani doar minciuni, eschivari, incompetenta, smecherie si chiar rea vointa. Noi de la sate asteptam cu sufletul la gura informatia asta. Oamenii de la sate simt mai repede schimbarea climatica decat voi „domnii” din blocuri. Sa vezi cum ti se usca pomii, legumele cum nu poti adapa animalele corespunzator din cauza secetei e cu adevarat o tragedie.